Vaihda virtaa
etusivu | sivukartta | yhteystiedot

Millaista energiantuotantoa tuet?

Vaikuta konkreettisesti ympäristöön - vaihda vihreään sähköön!

Vaihda virtaa -kampanjan tarkoituksena on antaa sinulle mahdollisuus vaihtaa sähköön, joka on tuotettu uusiutuvilla energianlähteillä.

Vihreään sähköön vaihtaminen on mahdollista kaikille asuinpaikasta riippumatta. Se ei ole vaikeaa, eikä edes kallista.

Irtisanoudu omalla sähkölaskullasi kestämättömästä energiantuotannosta!

*********

repowermap 

*********

98 % suomalaisista ostaa epäekologisesti tuotettua sähköä

*********

Vihreän sähkön uutisia:

*********

11.3.2015

Energiaremontti 2015 -kampanja alkoi ja tavoittelee uusiutuvan energian Suomea

Energiaremontti 2015 -kampanjan tavoitteena on, että Suomessa tehdään päätös siirtyä kokonaan kestävään, uusiutuvaan energiaan ja että muutos käynnistetään välittömästi. Esimerkiksi Tanska on asettanut tavoitteekseen tuottaa kaiken sähkönsä ja lämpönsä uusiutuvalla energialla vuoteen 2035 mennessä ja kaiken energian vuoteen 2050 mennessä. Vastaavat, Suomeen sovelletut tavoitteet ovat mahdollisia ja tarvitaan myös meille.

Energiaremontti 2015 -kampanjan tavoitteena on vaikuttaa uuteen hallitusohjelmaan, jonka eduskuntavaalien jälkeen muodostettava hallitus tekee. Kampanjan tavoitteena on, että uusi hallitusohjelma, joka innostaisi puolueita ja suomalaisia kansalliseen energiaremonttiin, sisältäisi selkeän linjauksen siitä, että Suomi siirtyy käyttämään ainoastaan uusiutuvaa energiaa vuoteen 2050 mennessä ja että muutos alkaa välittömästi. Kivihiilestä luovuttaisiin 2025 mennessä, lopuistakin fossiilisista polttoaineista sähkön ja lämmöntuotannossa viimeistään vuoteen 2035 mennessä ja tiekarttaa tavoitteisiin pääsemiseksi alettaisiin laatia välittömästi. Kampanjan takana on uusiutuvan energian läpimurrosta inspiroituneita ihmisiä erilaisilla taustoilla.


Lue lisää Energiaremontti 2015 -kampanjasta.

 

*********

5.2.2015

Koko kerrostalo siirtyi aurinkoenergiaan Tampereella

Pirkanmaan ympäristöpalkinto 2014 myönnettiin tamperelaisille kerrotaloyhtiölle Kiinteistö Oy Hämeenpuisto 21:lle esimerkillisistä saneerausinvestoinneista energiankulutuksen ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi sekä asumisen terveellisyyden parantamiseksi aurinkoenergiaa hyödyntämällä.

Kiinteistö Oy Hämeenpuisto 21:n omistajat ovat saneeranneet rakennuksen energiatehokkaaksi asuin- ja toimistorakennukseksi yksityisrahalla. Seinä- ja ikkunarakenteiltaan uusitussa rakennuksessa tuotetaan nyt aurinkopaneeleilla sähköä ja lämpöä kiinteistön tarpeisiin.

Ylen uutinen kertoo, miten tamperelaisessa kerrostalossa on tehty.

*********

15.1.2015

Tutkijat: Auringosta ja tuulesta halvin energiamuoto

Lappeenrannan yliopistossa on laskettu, että esimerkiksi Kiinalle tulee kannattavaksi siirtyä kokonaan uusiutuvaan energiaan 5-10 vuoden sisällä. Kiinan energiantuotanto on yksi ilmastotavoitteiden saavuttamisen kulmakivistä. Tutkimus sai juuri kansainvälistä tunnustusta.

Tutkijoiden mukaan uusiutuvasta energiasta, kuten auringosta ja tuulesta, tulee halvin energiantuotantomuoto viimeistään 10 vuoden sisällä maailman suurimmille energiamarkkinoille Aasiassa. Siinä energia on halpaa, päästötöntä ja riippumatonta. Kiina on suurin aurinko- ja tuulienergian investoija jo tällä hetkellä, sanoo VTT:n johtava tutkija Pasi Vainikka

Vainikka povaa perinteisille isoille energiayhtiöille mietinnän hetkeä. Kotitaloudet kun voisivat jatkossa myydä tuottamaansa energiaa ja ostaa sen takaisin käyttöön esimerkiksi auton polttoaineena.

– Yhtiöiden täytyy keksiä liiketoimintansa uudelleen. Tuuliturbiinit voivat olla isompien yhtiöiden hallussa, mutta aurinkosähkön osalta kuka tahansa kuluttaja voi olla myös tuottaja, Vainikka sanoo.

Lue lisää Ylen uutisesta 14.1.2015.

*********

20.12.2014

Suomessa 290 tuulivoimalaa ja uusiutuvaa energiaa kannatetaan

Suomeen on vuoden 2014 aikana rakennettu yli 200 MW uutta tuulivoimakapasiteettia. Tämä tarkoittaa ainakin noin 80 uutta voimalaa. Vuoden 2013 vastaavat luvut olivat 160 MW ja 48 uutta voimalaa. Joulukuussa 2014 Suomen tuulivoimakapasiteetti on 650 MW, 290 voimalaa. Suomalaisten energia-asenteet ovat pysyneet uusiutuvan energian osalta hyvin positiivisina vuonna 2014: Suomalaiset haluaisivat kehittää sähköntuotantoa selvästi uusiutuvien energialähteiden suuntaan, sillä aurinkosähköä lisäisi 89 %, tuulivoimaa 81 %, puu- ja muu bioenergiaa 77 % ja vesivoimaa 63 % kansasta.

Lue lisää Suomen Tuulivoimayhdistyksen sivuilta.

*********

29.11.2014

Energiakylä - kylien kehittäminen kohti energiaomavaraisuutta Pohjanmaan maakunnissa -hanke yksi parhaista ja palkituista maaseututeoista

Vuoden 2014 parhaat maaseututeot palkittiin 29.10.järjestetyssä Maaseutugaalassa Lahdessa.  Yksi palkituista hankkeista on Vaasan yliopiston Levón-instituutin toteuttama Energiakylä - kylien kehittäminen kohti energiaomavaraisuutta Pohjanmaan maakunnissa -hanke. Hanke kehitti uusia bioenergiaratkaisuja energiaomavaraisuuden parantamiseksi. Tuomariston perusteluissa hanketta kiitellään: Energiahuollon perustaminen tulevaisuudessa alueen omiin uusiutuviin energialähteisiin on monia kauaskantoisia hyötyjä rakentava periaate. Aluetalouden tukemiseksi kiinnitettiin huomiota energian käyttöön ja mahdollisten säästökohteiden löytämiseen. Samalla kohennettiin ympäristön tilaa ja levitettiin tietoa kestävän energiahuollon mahdollisuuksista. Uudenlaisella ajattelulla mallinnettiin erinomaisesti energiakylää, ja mallin siirrettävyys on ensiluokkainen.

Lue lisää Energiakylästä.

*********

19.10.2014

HINKU-kunnat aurinkosähköjärjestelmien edelläkävijöitä Suomessa

HINKU-kunnat ovat verkkoon liitettyjen aurinkosähköjärjestelmien edelläkävijöitä. Asukaslukuun suhteutettuna aurinkosähköjärjestelmiä on Hiilineutraalit kunnat -hankkeen kunnissa kolminkertainen määrä muuhun Suomeen verrattuna. Kärkisijoilla HINKU-sarjassa liihottavat Padasjoki, Lappeenranta ja Parikkala.

Aurinkoenergia on maailman nopeimmin kasvava uusiutuvan energian tuotantomuoto. Esimerkiksi Saksassa jo ainakin 8,5 miljoonaa ihmistä asuu rakennuksessa, jossa on aurinkosähkön tuotantoa

Suomessa aurinkosähkö oli pitkään järkevä energiaratkaisu vain sähköverkon ulkopuolella, lähinnä kesämökeillä ja veneissä. Vuonna 2013 sähkön pientuotannon pelisäännöt muuttuivat selvästi, kun aurinkosähkön pientuottajat saivat monin paikoin mahdollisuuden siirtää aurinkopaneeliensa tuotantoa ulkopuoliseen sähköverkkoon. Sähköyhtiöt alkoivat ostaa ylijäämäsähköä, joskin varsin vaihtelevin ehdoin. Yksi sähköyhtiö maksoi sähköstä markkinahinnan, toinen ei mitään. Portti jakeluverkkoon liitetyille pienimuotoisille aurinkosähköjärjestelmille oli joka tapauksessa auki. Alan toimijoilta saatujen arvioiden perusteella Suomessa olisi syksyllä 2014 yhteensä noin 400 verkkoon kytkettyä aurinkosähköjärjestelmää.

Suomessa edelläkävijäsähköyhtiöiden kautta saa ostaa omalle katolleen aurinkosähköjärjestelmiä, katso esimerkiksi Köyliön-Säkylän Sähkö Oy:n ilmoitus .

*********

25.9.2014

Maatilakokoluokan aurinkosähköstä, tuulivoimasta ja biokaasusta tietokortteja

Sivustolta ilmase.fi löytyy napakoita tietopaketteja maatilojen uusiutuvan energian tuotannosta. Maatilojen biokaasulla energiaa, päästövähennyksiä ja ravinnekiertoja -tietokortin ovat kirjoittaneet tutkijat Sari Luostarinen ja Ville Pyykkönen. Energia-asiantuntija Janne Käpylehdon kirjoittamia ovat Maatilan aurinkosähkö - ja Tuulivoimaa maatiloille -tietokortit. Tietokortit löytyvät nettisivumuodossa ja pdf-muodossa, painettuja versioitakin on jonkin verran saatavilla. Tietokortit on tuotettu MTT:n Ilmastonmuutos ja maaseutu -hankkeessa, jossa välitetään tietoa maaseudun ilmastoviisaista ratkaisuista. Tietokortteja saa vapaasti hyödyntää. Lue lisää.

*********

11.8.2014

Ravean tilasta tuli aurinkosähkön tuottaja

Ravean tilalla Mynämäessä esiteltiin 11.8.2014 Suomalaisen maaseudun aurinkovoimala. Tilan isäntä, Pekka Myllymäki – joka on Mynämäen kunnanhallituksen ja maakuntavaltuuston puheenjohtaja – haluaa Suomeen tanskalaisten suosiman nettomittaroinnin.
"Nettomittarointi on suurin yksittäinen toimenpide, mitä aurinkoenergian käytön edistämiseksi voidaan Suomessa tehdä. Nettomittarointi otettiin hiljattain käyttöön Tanskassa, josta on saatu hyviä kokemuksia", tietää Myllymäki.

Myllymäen mukaan Suomi voisi kopioida Saksaa, joka on Euroopan kehittyneimpiä maita aurinkoenergian valjastamisessa.
"Saksassa aurinkopaneeleilla tuotetaan jo noin viisi prosenttia maan sähkönkulutuksesta. Tämä voisi olla hyvä tavoite myös meille suomalaisille."
Myllymäki on lanseerannut lauseen "taloni on energiani". Se kuvaa hänen mukaansa tulevaisuuden älykästä kotia erilaisten uusiutuvan energiamuotojen kohteena.

Lue lisää Aamuset-lehden jutusta.

*********

28.7.2014

Aurinkosähköbuumi -NYT!

Aurinkosähkö sopii niin mökille kuin kerrostaloon. Aurinkopaneelien hintakehitys on ollut huimaa lähivuosina. Paneelien hinta on tippunut viidessä vuodessa 60-70 prosenttia. Aurinkosähköbuumi on käynnissä ympäri maailmaa – myös Suomessa. 

Lue lisää tietokirjailija ja energia-asiantuntija Janne Käpylehdon blogitekstistä ilmasto.org-sivustolla.

*********

30.6.2014

EU:n vuoden 2013 uudesta energiantuotannosta yli 70 prosenttia uusiutuvaa energiaa

Nykyisin maailman energiankulutuksesta noin viidesosa täytetään uusiutuvalla energialla. Vuoden 2013 aikana käyttöön otetusta uudesta energiantuotanto-kapasiteetista yli puolet, 56 prosenttia, oli uusiutuvan energian tuotantoa.

Uusiutuvan energian vuosikatsaus Renewables 2014 Global Status Report julkaistiin kesäkuussa 2014. Raportti osoittaa, että määrällisesti eniten uusiutuvaa energiaa tuotetaan Kiinassa, Yhdysvalloissa, Brasiliassa, Kanadassa ja Saksassa. Kiinan vuoden 2013 uudesta energiantuotanto-kapasiteetista uusiutuviin energianlähteisiin perustuvan tuotannon osuus oli suurempi kuin fossiilisiin tai ydinvoimaan perustuvan tuotannon. EU:n alueella vuoden 2013 uudesta energiantuotantokapasiteetista yli 70 prosenttia (72 %) oli uusiutuvaa energiaa. Tuulivoimalla tuotettiin vuonna 2013 yli 30 % Tanskan sähköntarpeesta ja yli 20 % Espanjan sähköntarpeesta, Italiassa puolestaan aurinkosähköllä tuotettiin melkein 8 % koko vuoden 2013 sähköntarpeesta. Raportin mukaan vuonna 2013 arviolta 6,5 miljoonaa ihmistä työskenteli uusiutuvan energian parissa suoraan tai välillisesti.

Vuonna 2013 asennettiin maailmassa ensimmäisen kerran enemmän aurinkosähkökapasiteettia kuin tuulivoimakapasiteettia. Vuoden 2013 uudesta uusiutuvan energian tuotannosta kolmasosa oli aurinkosähköä. Aurinkosähkökapasiteettia lisättiin eniten Kiinaan, jonne asennettiin noin kolmasosa maailman uudesta aurinkosähkökapasiteetista. Seuraavaksi eniten aurinkosähköä asennettiin Japanissa ja Yhdysvalloissa.

Tekemistä uusiutuvan energian edistämisessä on paljon, mutta uusia ennätyksiäkin syntyy jatkuvasti. Esimerkiksi uusiutuviin energianlähteisiin perustuva sähköntuotanto kasvoi maailmassa kahdeksan prosenttia vuoden 2013 aikana. Kehitysmaat ovat uusiutuvan energian edistämisessä edistyksellisempiä kuin teollisuusmaat. Teollisuusmaissa uusiutuvan energian etenemistä haittaa energiapolitiikan epävarmuus. Maat, jotka bruttokansantuotteeseen suhteutettuna investoivat eniten uusiutuvan energian lisäämiseen olivat vuonna 2013 Uruguay, Mauritius ja Costa Rica.

Lue lisää raportista Renewables 2014 Global Status Report.

*********

8.5.2014

Kiinan ilmansaasteet johtamassa kunnianhimoisiin ilmastopäästövähennyksiin

Ilmansaastekriisi on kääntänyt parissa vuodessa Kiinan hiilenkulutuksen - ja samalla maailman ilmastopäästöjen - kehitysnäkymät päälaelleen. Kiinassa on vielä paljon tehtävää, mutta jo nyt voidaan sanoa, että mahdollisuudet maailman päästöjen taittamiseen tämän vuosikymmenen aikana ovat parantuneet dramaattisesti.

EU:n ja muiden suurten päästäjien tulisi viimeistään nyt unohtaa Kiinan käyttäminen tekosyynä omalle viivyttelylle, sillä nyt niiden toimet voivat todella riittää maailman päästöjen kääntämiseen laskuun. Näin kirjoittaa Greenpeacen kansainvälisessä kivihiilikampanjassa ilmansaastekysymysten kanssa työskentelevä Lauri Myllyvirta ilmasto.org-sivuston puheenvuorossa.

Lue lisää Savuinen kevät-puheenvuorosta ja raportista The End of China’s Coal Boom.6 Facts You Should Know. Greenpeace 2014. 

*********

6.4.2014

Energia-alan kestävän kehityksen foorumi valitsi Vuoden ilmastoteoksi 2014 Oulun Sähkönmyynti Oy:n Farmivirran

Farmivirta tuotetaan mikro- ja pienvoimaloissa uusiutuvilla energianlähteillä, kuten puulla, vedellä, tuulella ja auringolla. Oulun Sähkönmyynti ostaa tällaisen kotitaloustuottajan omasta käytöstä ylijäävän sähkön ja myy sen eteenpäin Farmivirtana. Ensimmäiset tuottaja- ja ostajasopimukset on jo tehty.

Konsepti on ainutlaatuinen ja vaihtoehtoinen tapa energiatoimialalla Suomessa. Oulun Sähkönmyynti mahdollistaa palvelun, jossa pientuottaja itse hinnoittelee myyntiin tuottamansa sähkön. Kuluttaja voi ostaa ensimmäistä kertaa toisen kuluttajan tuottamaa sähköä, ja tukea hajautettua energiantuotantoa.

Lue lisää Oulun Sähkönmyynnin sivuilta  ja Tekniikka ja Talous-lehden artikkelista


*********

19.3.2014
Tuonnin sijaan kotimaista energiaa, ehdottavat professorit

Energia-alan ykköstutkijoiden ryhmä vaatii, että Suomi luopuisi turhasta tuontienergiasta ja investoisi sen sijaan kotimaiseen energiantuotantoon. Professoriryhmä osoittaa, että uuden energiapolitiikan suuntaa pitää hakea uusiutuvista energialähteistä ja energiatehokkaista ratkaisuista.

Energiantuotantoon kuluu reippaasti rahaa. Esimerkiksi vuonna 2012 Suomessa käytettiin 8,5 miljardilla eurolla ulkomailta tuotuja energiatuotteita. Summa vastaa yli neljä prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Oikeilla poliittisilla päätöksillä tämä miljardikysyntä voitaisiin suunnata Suomeen, arvioi professorityöryhmä Kasvua ja työllisyyttä uudella energiapolitiikalla -raportissa. Professorityöryhmän ehdottaa Suomeenkin uutta energiapolitiikkaa, jossa energiaa tarkastellaan kansakunnan kokonaisedunkannalta.

Energiaratkaisujen kotimaisuus vaikuttaa suoraan työllisyyteen ja kasvuun, vaihtotaseeseen, energiateknologian vientiin ja yritysten kilpailukykyyn. Professorit näkevät uuden energiapolitiikan resurssien olevan puu- ja maatalouspohjaisessa bioenergiassa, tuulienergiassa, lämpöpumpuissa ja aurinkoenergiassa.  Energia-alan ja energiapolitiikan kärkiosaajiin kuuluvien 11 professorin kirjoittama raportti julkaistiin 26.2.2014. 

Lue lisää julkaisutiedotteesta.

*********

12.2.2014

Suomen suurin aurinkopaneelien yhteistilaus edennyt toteutukseen HINKU-kunnissa

Suomen suurimman aurinkopaneelien yhteistilauksen toimitukset ovat käynnissä. Aurinkopaneelit asennetaan neljän HINKU-kunnan (Hiilineutraalit kunnat -verkoston kunnan) kiinteistöihin Padasjoelle, Laitilaan, Mynämäelle ja Maskuun sekä noin 20 yksityishenkilölle. Tilaukseen kuuluu yhteensä kolmekymmentä 2-7 kW:n aurinkosähköjärjestelmää ja sen arvo on noin 240 000 euroa.

Padasjoella paneelit tulevat terveyskeskuksen katolle. Laitilassa paneelit asennetaan päiväkodin ja kaupunginviraston katolle. Kaupunginviraston sähkönkulutusta voi seurata rakennuksen aulassa olevasta näyttötaulusta. Mynämäellä on suunniteltu kahta 2 kW:n järjestelmää Laurin koulun ja lukion katoille. Järjestelmiä on tarkoitus hyödyntää opetuks